Fotografie

Djura van den Berg Fotografie


Fotografie is een vak apart!

Fotografie, is een vak apart, maar wat een fantastisch vak! Simpele onderwerpen kunnen leiden tot prachtige foto”s. Op die manier kan je je eigen wereld creëren, je kan het maken zoals je wilt. Creativiteit is daarom heel erg belangrijk, en ook heel leuk om mee te experimenteren, experimenteer met belichting, omgeving, en photoshop, en je maakt de mooiste platen. Oefening baart kunst, en je zal zien hoe meer je experimenteert hoe beter het gaat.

Win-win situatie

Als ik bepaalde mensen zie heb ik eigenlijk gelijk een foto in mijn hoofd, zo wil ik het hebben! Dan is de kunst om dat beeld in je hoofd waar te maken. Vaak trek ik dan de stoute schoenen aan en vraag ik of die mensen voor mij willen poseren, over het algemeen vinden mensen dit heel erg leuk, ik geef ze dan mijn visitekaartje zodat ze mijn website of Facebookpagina kunnen bekijken en contact met mij op kunnen nemen. Zodra ze toestemmen gaat het echte werk beginnen, we bespreken een aantal dingen, wat voor foto wordt het, wat voor kleding moet er mee, en welke locatie wordt het. Eenmaal afgesproken gaan we te werk, de mensen die ik aanspreek zijn over het algemeen niet gewend om voor de camera te staan, dus een aantal proef foto’s komt dan aan de orde, zodat het model kan wennen aan mij en aan de camera. Na een half uur is het model meestal wel relaxed, en dan gaan we voor “HET SHOT”, zodra die gemaakt is vraag ik nog naar wensen van het model, wil hij/zij nog een mooie portret foto voor de ouders, dan maak ik die als dank voor de medewerking aan mijn foto. Ook krijgen ze natuurlijk de foto die ik geschoten heb. Op die manier hebben we een win-win situatie, ik kan mijn foto waarmaken, en zij hebben een gratis shoot.

Alles voor de foto!

Ik werk ook veel met een vast model, de combinatie tussen haa

r en mij werkt erg goed, dus als ik een speciaal project heb, dan vraag ik haar. Het is fijn om te weten wat je aan iemand hebt, vooral als je niet veel tijd hebt om “HET SHOT” te maken. Zij is ook iemand die nergens problemen mee heeft, bekijk mijn foto’s van het kruiend ijs, daar staat ze, in een kort broekje, terwijl het vriest! “Alles voor de foto” zegt ze dan! Ja, respect voor mijn model!

De bewerking

Nadat “HET SHOT” genomen is, drink ik nog een kopje koffie met mijn model, ondertussen laat ik haar/hem de foto’s zien, en leg ik uit wat ik er nog aan zal bewerken.

Eenmaal thuis aangekomen zet ik de foto’s gelijk op mijn computer om het resultaat goed te bekijken en om mijn bewerkingen uit te voeren. De duur van de bewerking hangt af van de foto. Dat kan 15 minuten zijn, maar ook 3 uur. Dan is het moment daar, je hebt jou foto gemaakt, jou wereld, je print de foto uit, en stopt hem in je portfolio, op dat moment komt er een slag adrenaline door je heen, je wilt meer platen maken, er komen nog meer ideeën , en je bereid je voor op je volgende shoot.

Fotografie, mijn liefde en mijn passie! WAT EEN FANTASTISCH VAK!!!

 

Djura van den Berg